Vad är en chart?

Vid varje given tidpunkt befinner sig planeter och himlakroppar i ett specifikt förhållande till jorden. Planeterna och de andra himlakropparna färdas på sin bana runt solen, och vid varje given tidpunkt kan vi rita upp en karta över var de står i förhållande till det vi kallar zodiaken. Zodiaken är det band av stjärntecken som löper runt oss, och består av de tolv konstellationer vars namn vi alla kommit att vänja oss vid. Väduren, Oxen, Tvillingarna, Kräftan, Lejonet, Jungfrun, Vågen, Skorpionen, Skytten, Stenbocken, Vattumannen och Fiskarna. När vi tar reda på en persons födelsehoroskop, födelsekarta, birth chart eller natal chart (kärt barn har många namn) så tar vi reda på var planeterna, solen, månen, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto och ett gäng andra punkter och kometer, befann sig just när denna person föddes. Vi tar reda på vilket stjärntecken som höll på att stiga upp i öst räknat från där individen befann sig och det är det vi kallar för stigande tecken, rising sign eller ascendent. Vi tar också reda på vilken av zodiakens punkter som befann sig högst på himlen och den kallar vi medium coeli eller midheaven, vilken punkt som var på väg att gå ned i väst, descendent eller dc, och vilken punkt som befann sig allra längst nedan oss, imum coeli eller ic.

Att ställa födelsehoroskop är en mångtusenårig tradition som härstammar tillbaka till Mesopotamien och har spridits eller uppkommit världen över i olika former i alla tider. I alla tider har man ställt dessa födelsehoroskop för att skaffa sig en bild av vilken sorts öde som väntar personen, vilka möjligheter, svårigheter, temperament, relationer, viktiga händelser och mycket, mycket mer.

När man som astrolog studerar en chart tittar man dels var alla planeter stod när du föddes, i vilka aspekter i förhållande till varandra de stod i, hur dina hus är uppdelade över zodiaken och en hel del andra saker. För att titta på en natal chart behöver man personens exakta födelsetid (minuter spelar stor roll här), plats där personen föddes, och såklart datum och år. Det krävs en hel del erfarenhet och förförståelse för att tolka en natal chart, men här är ett par länkar som kan vara användbara för att räkna ut din eller någon annans chart. Kom ihåg att AM räknas som klockan 00-11.59 och PM räknas från 12-23.59.

Rekommenderad för nybörjare, birth chart via Astro-Seek

Rekommenderad för noviser, birth chart via Astrotheme

Rekommenderad för astrovana, birth chart via astro.com

Nyfiken på att lära dig mer om hur astrologi fungerar? Gå Scorpio Risings Grundkurs i Astrologi! Framtagen tillsammans med Holy Crap. Kursen ges digitalt och du gör den i din egen takt. Läs mer här! 

×
Det finns oändligt många fler dimensioner till ditt horoskop än du kanske anar. Vill du veta mer om hur planeterna stod när just du föddes? Boka en konsultation med Scorpio Rising!
Läs mer