Läs mer och följ Scorpio Rising i dessa kanaler:

31 maj: covid, planeterna & framtiden

May 31, 2020

Hej alla fina. Hur har ni det? Det är lite dålig fart här på bloggen som ni kanske märker, och det har en rad olika anledningar, men främst är det för att jag fortfarande ägnar en hel del tid åt att ordna med sidan som fortfarande är så ny och behöver stadgas upp. Vad tycker ni om den? Har ni några frågor? I mitt förra inlägg försökte jag skapa en bra översikt hur den funkar om ni tycker det är svårt att hitta.

Det kommer komma mycket mer här, inte minst genomgångar inför vad som väntar på himlen, men jag fick också en förfrågan om ett sommarastro. Hur känner ni inför det? I så fall kommer det att publiceras här på bloggen, så håll koll!

Vilken tid det har varit. 2020 har inte varit som något annat år. Och en sak står ut mer än många andra, och har hållit astrologer på tårna länge. En otrolig ansamling planeter har passerat eller befunnit sig i Stenbocken, och vissa av dem är kvar där. Redan i slutet av december 2019 hade vi Jupiter, Saturnus, Pluto och solen samtidigt som en solförmörkelse, alltså en stark nymåne, i Stenbocken. Merkurius gjorde sedan snabbt inträde, och nästa förmörkelse som var en fullmåne i Kräftan aktiverades från Stenbocken, även om månen i sig stod i Kräftan. När Mars sedan gick in i Stenbocken i senare delen av februari blev det ordentligt dramatiskt. Ja, ni hör kanske att det finns ett stort fokus på ett tecken här - Stenbocken, Stenbocken, Stenbocken. Planeter rör sig ju mellan tecken hela tiden, men eftersom vi hade tre av jättarna: Saturnus, Jupiter och Pluto, samt dessa förmörkelser, plus att vi i februari fick sällskap av bråkstaken Mars - ingen astrolog trodde att 2020 skulle börja på något lättsamt sätt. Jag tror till och med många astrologer blev förvånade att det inte hände mer där under några veckor.

Menar jag att covid är en följd av denna planetansamling? Nja, det jag menar är att det finns något otroligt omvälvande i de planeter som alla bråkat i zodiakens allra ordningsammaste stjärntecken. Stenbocken, som står för tradition och struktur, som reglerar begränsningar och upprätthåller de grundpelare vi lever våra liv utifrån, blev ordentligt prövat. Och när Stenbocken blir prövat, så blir hela vår samhälleliga struktur prövad. Pluto, den planet som vi förknippar med just omvälvande förändring, kontroll och djup transformation, gick in i Stenbocken redan i januari 2008, och bara några månader sedan hade vi en finanskrasch. Eftersom Pluto befinner sig längst ut i vårt solsystem och rör sig så sakta, så har planeten ännu inte lämnat Stenbocken, utan kommer göra det först 2024. Så i början av 2018, när Saturnus, den planet som styr Stenbocken och som vi förknippar med begränsningar, återhållsamhet och noggrannhet, gick in i Stenbocken så började saker kännas väldigt tunga i detta ledande jordtecken. Vi ska också komma ihåg nämligen, att Stenbocken är det tecken som initierar vintern, och som sägs frysa och hålla oss fast iden allra kallaste, djupaste vintern.

Saturnus och Pluto har således dansat tillsammans i Stenbocken sedan dess, och i omgångar har det varit riktigt trångt, men ibland också givande. Dessa två planeter fungerar ganska bra ihop, även om de sammantaget tycks symbolisera någonting strikt, indragande och nästan fruset, som ett svart hål av ordning och kontroll. The winter was surely coming. Och så kom december 2019, och något helt annat gjorde entré. Jupiter joinade dessa två giganter i Stenbocken. Jupiter är en planet med en helt annan melodi. Expansion, utveckling, överflöd och generositet karaktäriserar Jupiter, och det var det här som fick astrologer att klia sig i huvudet. Vad leder det här egentligen till, när Jupiter kommer in som någon slags överdådig glädjespridare och sätter fart på Pluto och Saturnus? Well, de möttes alla tre ordentligt under mars-månad, om någon minns hur lugnt och harmoniskt det var då. Vad än Pluto och Saturnus hade kokat upp innan Jupiter kom till festen, så slungade Jupiter det vidare ut. Att den brinnande krigarplaneten med noll tålamod som vi kallar Mars samtidigt var på plats för att ge allting extra fart... kaos. Huvudet först, springande rakt in i väggen, kaos.

Det har hänt vid andra stora virusutbrott att just Pluto och Jupiter möts. Dessa giganter möts vart tolfte år utan att det blir pandemier, men historiskt så har de varit inblandade i ett par andra sjukdomsförlopp, bland annat under spanska sjukan (1918 möttes Pluto och Jupiter i Kräftan) och under HIVs värsta tid (1982 möttes Jupiter och Pluto i Vågen). Men det som är tongivande för det här, är att när Pluto, alltså 2008, gick in i Stenbocken så började vi astrologer verkligen att spana efter tecken på stora samhällsutvecklingar. Sist Pluto var i Stenbocken var 1762-1778, och om ni inte kan er historia ger jag er gärna facit: den amerikanska och den franska revolutionen inträffade båda under den här perioden. Att vi letat tecken på stora omvandlingar sedan 2008 är inte så konstigt. Den perioden hade dock inget Pluto och Jupiter möte i Stenbocken samtidigt, men det var en otroligt turbulent tid i hur vi ska organisera samhällen på ett rättvist sätt. De som sökte frihet var inte redo att backa.

Att samhället inte kan fortsätta som det ser ut är glasklart. Planeten mår fruktansvärt dåligt, många av oss mår fruktansvärt dåligt, konsumtionstakten måste minska och omsorgen måste öka. Jag följer händelserna i USA och tänker på hur samma rasism fungerar här hos oss - för tro mig, speciellt om du inte märker av den, det gör den. Och ju mindre du märker av den, desto större chans är det att du är mitt uppe i den. Vi har varnats länge för hur lite till klimatet, förtrycket och vår hälsa orkar med, och nu verkar vi befinna oss vi ett otroligt vägskäl. Jag har hört flera astrologer kalla denna period, som inte är helt över ännu, för an astrological deep winter. Hjälp. Men vet ni. Om det finns en vinter, så kommer det en vår.

Vattumannen är det tecken som börjar få isens allra hårdaste lager att börja smälta, skapar smältvatten och små porlande bäckar mellan granskogens rötter. Saturnus har lämnat Stenbocken och rört sig in i Vattumannen, samtidigt som vi alla blev tvungna att sakta in och börja reagera på den galenskap som pågick och som har pågått runt omkring oss, i slutet av Mars. I Vattumannen är Saturnus intresserad av att blicka framåt, att investera i nya, humana lösningar, och att inte fastna i något mönster, hur effektivt det än må vara, om någon lider. Tyvärr kommer Saturnus att backa tillbaka in i Stenbocken i början av juli för att sedan befinna sig där, vända om, möta sina vänner Pluto och Jupiter som är kvar där under september och oktober, och lämna tecknet först i december 2020. My loves. We have a long way to go.

Det vi kan göra är att ta hand om varandra. Tänka på vilken sorts värld vi vill leva i. Försöka bygga den världen. Och uppskatta den tid som Saturnus, father time, tvingar oss att ta för att inte rusa vidare in i masskonsumtion, överproduktion och mänsklig likgiltighet. Låt oss istället fundera över vad vi verkligen behöver, vill, saknar och längtar efter. Om ni behöver tips om hur man gör sådant finns det tusentals proffs och intresseföreningar kring allt från meditation till odlingar. För en sak är säker - och det har inte minst att göra med att Uranus befinner sig i Oxen sedan mars 2019 och kommer göra det i många år till men mer om det i ett kommande inlägg - saker kommer garanterat förändras.

Finaste ni. Jag visste inte att jag skulle skriva såhär mycket och såhär långt, men här har ni det. En liten del av allt det som pågår på himlen just nu. Som ni hör och ser har vi mycket jobb framför oss. Så ta hand om er och förbered er och glöm inte att tvätta händerna. <3

Fler inlägg på bloggen

Eller se
arkivet

Kommentera inlägget

×
Hej! Undrar du hur astrologi funkar egentligen? Läs mer här!