Läs mer och följ Scorpio Rising i dessa kanaler:

Årshoroskop 2021

November 28, 2020

2021 är här. Äntligen. Här läser du allt om vad som väntar dig, och när du läser årshoroskopet, såväl som alla framtidshoroskop, det vill säga även veckans horoskop, ska du självklart läsa det utifrån er ascendent i första hand. Enjoy!

Väduren

En överblick över 2021: 2020 kretsade till störst del kring jobb och framtid, kära Vädur. Hot, möjligheter och utmaningar satte hög press på dig, och speciellt under hösten fick du trycka på ordentligt. Och varannan gång som du faktiskt hade orken och lusten och kunde flexa, tycktes nya murar och gränser sättas upp. Det här året tar avstamp i mycket av det du kämpade för under 2020. Du får på många sätt äntligen vila från att behöva kämpa, och går in i en lugnare, mer social fas. Istället för att fokusera på vad som behöver göras, struktureras, ordnas, och istället för maktkamper, och hierarki-fokus, så söker du nu efter sociala sammanhang där du känner mening. Du slutar bry dig om att hävda dig på jobbet, får nya kollegor som gör allting lättare, eller söker dig in i en ny framtid i form av ny sysselsättning. Oavsett hur din framtid omformas, så navigerar du dig mer efter sociala behov nu, och engagerar dig i det som symboliserar vänskap, solidaritet och gemenskap för dig. Det här sociala behovet gör också att du övar dig alltmer på att dra gränser där de behövs, vilket är en läxa som vi alla behöver repetera då och då. Du brukar inte behöva fundera över den, men i år är du mer försiktig med vem som får din energi, eftersom du lärt dig några avgörande saker om dess värde.


Kärlek, romantik & sex: Romanser känns kanske som ett tema du nästan glömt vad det innebär när du går in i 2021, men det finns en genväg in i ditt hjärta det här året. Att hitta sätt att socialisera på, eller kanske det enkla svaret att vi återigen kan socialisera, gör att saker pirrar till igen. Du är på en ganska uppjagad plats i årets början, och för att nå dig behöver du tas med på en mental resa av samtal, kontakt och att finna gemenskap i relationer. Relationer utvecklas sedan ur vänskap, och även om de inte alltid är romantiska till en början så har de potential att bli något mer. Och i vissa fall nöjer du dig med att de är just platonska, vänskapliga relationer, och behöver inte ens det ytterligare elementet av romantik, utan nöjer dig med kontakten. Det finns dock en lång, härlig period som står ut för dig i år, och det är ingen mindre än sommaren. Förutom att slutet av maj och början av juni inleds med möjligheter till spännande möten, så är romantik, kärlek och sex ett högst aktiv område från och med slutet av juni till mitten av augusti. Speciellt i början av den här perioden står lusten högst, och att njuta är det enda som spelar roll.


Jobb, skola & pengar: Frågor kring jobb och framtid har under 2020 varit ett rent plågsamt område ibland, och även studier har dragits in i att kännas mer som yrkesverksamhet än en tid av fördjupning och kunskapsbygge. Men i slutet av året inträffar saker som gör att 2021 inledningsvis känns som ett helt eget kapitel, ett helt eget år. Från slutet av december till slutet av januari händer så mycket kring dina planer, din ekonomi och dina sociala kontakter att du väldigt snabbt och väldigt intensivt kan hamna på en helt ny plats och med helt nya förutsättningar. Till en början kan du uppleva det som rent läskigt, okontrollerat, och potentiellt finansiellt osunt. Samtidigt finns det mycket som tyder på att du befinner dig på en betydligt mer fri plats, där du inte längre behöver följa regler och strukturer som du inte varit bekväm med. För dig som studerar, eller längtar efter att studera, blir det här en lättnadens period för att du äntligen kan få leka med tanken igen. För dig som jobbar eller letar jobb är det här en period där du vinner på att vända dig till rätt sociala grupp för att hitta rätt plats, och att söka glädje i bra kollegor och gemensamma värderingar snarare än i prestige och titlar. Januari blir omvälvande för det här området, så var förberedd på mycket aktivitet under denna årets första månad, där du kan behöva slåss för att behålla det som är ditt. Håll koll på din ekonomi och vilka andra som vill in och bråka med den under den här månaden.


Resor, vänskap & nöjen: Att det blir några fysiska resor aktuella 2021 kan ingen lova, men att du kan resa på många olika sätt detta år är desto troligare. Resor blir i år inte sällan en aspekt av viktiga vänskaper, där ni inte minst kan resa ihop rent mentalt och i vad ni tillsammans lär er av varandra. Kortare utflykter kan dessutom bli riktigt avgörande upplevelser det här året, där du inser saker och gör förändringar i hur du socialiserar, vilka du umgås med och hur du tar hand om dig själv och dina vänner. En omsorg vaknar nu som förvisso inte fattats tidigare, men som du nu får ett behov av att leva upp till. Det här en typ av omsorg som du kanske tänkt dig att du redan visar för andra, men som du inser att du tidigare faktiskt inte riktigt lyckats kommunicera. Det här är också ett år där dina sociala kontakter blomstrar, expanderar och där du överlag känner dig mer fritt social än du varit van vid. Det är lättare både att hitta sätt att umgås på som passar dig, människor som du trivs med, men också att begränsa ditt umgänge med folk som du känner inte ger dig rätt energi. Precis som med rubriken ovan så är din allra finaste period för att ha roligt, socialisera och njuta överlag sommaren, och det här kommer du kunna känna av starkt redan i slutet av maj.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Det är lättare att må bra under 2021 än under 2020, främst för att pressen att prestera inte är lika hög. Samtidigt kan du under perioder känna att du saknar den energi du hade under slutet av 2020, och att du önskar att du hade lite mer fart. Du är mer sårbar än vanligt, och under en period mellan mitten av maj och slutet av juli är det nästan som att du förvandlas till en sentimental version av dig själv, där din syn på världen blir mjuk, idealistisk och din tro på något större är närmare än någonsin. Om du flyttar under detta år är det oftast i kombination med studier, men andra kan också komma att flytta närmare dig, såsom syskon eller personer du delat yngre år av ditt liv tillsammans med. Du kan också bygga viktiga kontakter med grannar och personer i din närmiljö detta år, som förändrar ditt liv till det bättre. I övrigt är det omsorgen till andra, en ny drivkraft i att alla ska må bra och hur vi kan visa varandra högsta möjliga solidaritet som är ditt främsta mål under 2021.

Året som gick: Vädurens Spotify-playlist 2020

Oxen

En överblick över 2021: Den största utmaningen för dig under 2020 var att hålla i den övertygelse som du byggt en stor del av ditt liv på, kära Oxe. Att planer ställdes in drabbade dig hårt, men ännu svårare var det att hålla fast i de delar av dig själv som vanligtvis håller dig stabil. Oavsett om det var att kunna planera och tänka framåt, något Oxen är känd för sitt behov av, eller om du mer generellt tappade tron på saker, och hade svårt att känna lust, pepp och entusiasm, så var det plågsamt och skapade en hel tvivel. Du kan också ha behövt gå igenom sidor av dig själv som du länge tryckt undan, men som du nu absolut inte kunde blunda för, vilket i sig varit en prövning. 2021 är något helt annat. Det här ett år där du istället får visa vad du går för, vad du lärt dig och att du befriat dig själv från gamla laster. Nu fokuserar du på vad du vet att du kan, har och förstår, och det är ett år där du jobbar och gör nya, flexiblare planer för din framtid. Samtidigt kommer du återigen, precis som du gjorde under 2020, att överraska dig själv flera gånger med att byta riktning, vända upp och ned på saker och överlag vara öppen för infall på ett sätt som du och alla omkring dig är ovana vid.


Kärlek, romantik & sex: Början av året kan bli intensivt när du bemöter en partner, pratar om vad ni ser framför er och öppnar upp för lustar som kan ha legat begravda ett bra tag. För vissa Oxar kommer det här vara en period där du behöver acceptera att en partner inte kan vara allt för dig, och att det finns saker du vill ha som du helt enkelt inte kan få av just den här personen. Det här kan också drabba en relation som du ännu inte etablerat, men hoppats på. Men ta inte ut besvikelsen i förskott, utan kom ihåg att det här är en begränsning som går att komma runt, eller en insikt som du behöver bära med dig. Det är överlag ett år där du under perioder kommer i kontakt med sexuella behov du har som du inte längre kan blunda för, och under perioder kan det här kännas rent skrämmande. Du behöver fundera över stora teman som svartsjuka, ha-begär och huruvida du har ett ägande beteende gentemot de du tycker om. Årets mest romantiska period inleds i slutet av juli och håller i sig en bit in i september, samt november då det sprakar mellan dig och en speciell någon.


Jobb, skola & pengar: Om det är något du har fokus för detta år så är det jobb, skola och  pengar. Det här är områden där du har en stark beslutsamhet, och mycket av det är som en reaktion på förra årets röra. Du inleder året med att sätta tydliga gränser för dig själv, och kanske även mot chefer eller andra auktoriteter som du inte kommer överens med. Många Oxar byter sedan bana på olika sätt, inte nödvändigtvis att du hoppar av, byter jobb eller utbildar dig till något helt nytt - det är trots allt en lite väl drastisk metod för en Oxe. Snarare satsar du nu på att göra jobbet eller ta dig an studierna på ditt sätt, hitta egna vägar och låta din magkänsla styra snarare än regler som du anser förlegade eller strukturer som uppenbarligen inte fungerat. Du kan få en del pushback för detta, men du är också redo att ta den. Du vet nämligen nu varför du gör som du gör, och har bra med argument för att lägga upp arbetet på ditt sätt. Om du söker jobb, så är det här året ett år för att testa nya saker, sådant du kanske anat dig till att du skulle tycka vore roligt, men som känts för ostabilt eller osäkert. Med 2020 i ryggen så har mångas bild av vad som är stabilt och säkert bytts ut, inte minst din. I år kan du sannerligen uppfinna en ny definition av stabilitet. Ekonomiskt bör du hålla ett öga öppet under slutet av maj och början av juni, där det tas viktiga beslut kring din ekonomi, eller finns chans att förändra din ekonomiska situation. Även början av december är en viktig period för detta, som kan vara kopplad även till din boendesituation.


Resor, vänskap & nöjen: Längtan efter att röra sig och se mer har varit stor för dig det senaste året, och frustrationen över att inte ha kunnat göra det har varit tärande på många sätt. Samtidigt är du van vid att finna bekvämlighet i att vara där du är, landa i din hemmiljö och är ett proffs på att njuta av den. Det här året kan du komma att resa desto mer inom ramen för studier eller jobb, men detta kan också, beroende på hur året utvecklas, handla desto mer om att du djupdyker ned i kunskapsresor, tar stora viktiga steg i din egna personliga utveckling och strukturerar ditt liv på ett nytt sätt. De framtida planerna för vart du vill åka är dock desto fler nu, och känns alltmer genomförbara. Vänner fortsätter vara ett område där människor tycks komma och gå, som vågor, och där du inte sällan bygger dina viktigaste kontakter genom jobb eller studier. Under tidig vår och sommar, mitten av maj till slutet av juli, har du en extra rik period av social umgänge, där ditt sociala liv växer explosionsartat. Det här är bara ett smakprov på en framtid som blir verklighet nästa år.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Hösten och vintern 2020 var intensivt för dig vad gäller din mentala hälsa, och 2021 inleds med att alla dessa demoner tar sig ut. Du gör dig ordentligt av med dem, och överraskar dig själv på vägen, samtidigt som du får mycket gjort, nästan på gränsen till att du tar slut på dig själv. Det här kan förvåna de runt omkring dig, men gör också att de påminns om din kraft och vilja, vilken kan ha försvunnit ur sikte under delar av den dimma som utgjorde 2020. Som nämnt ovan så kan det ske förändringar i din boendesituation under slutet av maj, början av juni och början december. Det här innebär inte direkt att du flyttar, men saker förändras  kring hur du bor och vad det kostar dig. Vad gäller din hälsa så är årets största utmaning att lära känna en mer oförutsägbar sida hos dig själv, och att se möjligheter bortom det som du är van vid. Du har under 2020 byggt upp en förmåga att hantera svårigheter - nu kan du börja leka med vad den förändringen gjort för dig på ett djupare plan när det kommer dagar då glaset är halvfullt.

Året som gick: Oxens Spotify-playlist 2020

Tvillingarna

En överblick över 2021: Vem kontrollerar vad? Hela 2020 var ett evigt battle för dig för att känna att du hade kontroll över åtminstone någonting, minsta möjliga, i ditt liv, kära Tvilling. Om du inte kände dig kontrollerad av andras behov, så var det egna konstiga behov som satte dig ur spel, eller skyldigheter som gjorde att du ständigt var tvungen att leverera till andra före dig själv. Oändliga diskussioner om vem som är skyldig vem vad, maktkamper om ditt och andras inre och överlag en evig oro över ekonomi satte en djup prägel på året vi nu lämnar bakom oss. Men inte utan att du lärt dig något. För det har du sannerligen. Du har lärt dig ställa krav, hantera besvikelser, hinder och begränsningar, och inte minst: andras mindre charmiga sidor, eller dina egna inte så charmiga sidor i relation till andra. Med det här, och en hel del intensiva urladdningar i bagaget, så är du redo att ta dig an 2021 som en helt ny horisont. Inte bara har du en ny blick på vad du längtar efter, behöver eller vill skapa ihop med någon annan i en relation, du är dessutom säkrare och mer grundad i vad du har för egna behov och hur du själv kan tillfredsställa dem, och var dina egna gränser går. Tack vare detta vänder du nu blicken framåt och känner dig fri. Fri att skapa, fri att älska och fri att sätta upp dina egna regler. Livet kommer fortfarande att överraska dig, men 2021 är du rustad till tänderna för att klara av dessa överraskningar.


Kärlek, romantik & sex: Det är lättare att ha en vision för typen av relation du vill ha detta år, vilket gör att du mer aktivt kan försöka skapa den. Du vet helt enkelt vad du saknar. Det här i sig gör att 2021 blir ett väldigt spännande relationsår, där du hela tiden får samspela med en partner eller älskare för att se hur ni två kan fungera ihop. Du är som sagt bekvämare med dina egna behov nu, och har lättare för att se till att skaffa det du behöver. Att kommunicera tydligt är inget som du behöver påpekas om vikten av, men det som du har saknat att kunna göra under ett par år nu, har varit att ha visioner kring vilken typ av relation som du skulle kunna ha, som inte varit alltför lös i konturerna, låst vid gamla, dåliga erfarenheter eller helt enkelt varit fantasifattig. Men det du har lärt dig mycket om, din egen sexualitet och de behov den innebär, kan du leka loss med ordentligt i år. Årets allra mest romantiska perioder innefattar slutet av maj, början av juni samt början av december. Men ta det lugnt under dessa perioder, där intensiteten är hög. Överlag är även större delen av maj och början av juni, slutet av augusti och början av september samt senare delen av oktober lekfulla perioder där du sprakar i ditt samspel med andra.


Jobb, skola & pengar: Du vet hur du ska spara energi, och det kommer hjälpa dig att under 2021 inte lägga onödig tid på projekt som du snabbt anar inte kommer leda någonstans, att gallra mellan eventuella erbjudanden eller annonser med ett nytt fokus, och att inte lockas av möjligheter som låter för bra för att vara sanna. Du har lärt dig ett och annat vad gäller ”drömmiga deals”, och även om du inte missar att notera deras existens, så söker du mer efter hållbarhet och långsiktighet vad gäller framtid nu. Men du gör det med en glöd, en längtan efter mer nu. Du har ett bredare perspektiv vad gäller din egen framtid och var den kan leda, utan att ramla in i alltför stora fantasier utan grund. För dig som studerar så börjar framtidsfältet växa, du har lättare att ta till dig kunskap utan att känna motstånd och en viktig relation kan växa fram i samband med studier. Vad gäller jobb är det en aning svårare att se vad som är vad, att följa rätt ledtrådar till rätt plats, men det utdelas fortfarande en och annan sprakande möjlighet. Speciellt under mitten av maj till slutet av juli har du lysande utsikter för att hitta platsen för dig, och även om perioden är kort så ger den en lovande försmak på något som väntar under 2022. Vad gäller ekonomi så är det här ett betydligt stabilare år än 2020, där du inte behöver oroa dig lika mycket över skulder, inkomstbortfall eller utgifter, och det här är årets största lättnad, så njut av det! Du är i början av juni tvungen att ta ett stort, aningens riskfyllt beslut kring vad du ska satsa på. Lyssna på dina erfarenheter och tänk bakåt för att fatta rätt beslut.


Resor, vänskap & nöjen: Oavsett hur omvärlden och möjligheterna ser ut, så råder ingen tvekan om att din reslängtan är på absolut maxvolym under 2021. Tidigt under året sitter många Tvillingar redo att boka de mest omständiga eller konstiga omvägar, kurser eller uppdrag bara för att få se något mer, något nytt. Och när du inser att bara för att det är ettnytt år så får du inte genast kasta dig ut i en ny verklighet, kan det göra rätt ont. Men håll ut. För samtidigt som du brottas med dina inre behov av att röra på dig, se mer, träffa vänner, resa bort, hitta på, så har du också en otrolig fördel i att vara i kontakt med det här behovet, och du kommer överraska dig själv under året med hur du väljer att få allt det där att hända. Kanske blir det resor inåt istället, och kanske är det just de resorna som är de allra viktigaste. Vänskaper blir inte ett lika infekterat område i år som under 2020, där det förvisso fanns mycket passion men också en hel del krångel i olika vänskapliga relationer. Vissa grupper och sammanhang var du kanske tvungen att klippa med helt, medan andra blev viktigare för dig än någonsin. I början av 2021 blir det svårt att se tydligt var gränsen mellan dig och andra går, samtidigt som du har svårt att stå ut med den isolering från vänner som pågår. Det här gör att du själv undrar var du är på väg, och hur din sociala framtid ser ut. När du kommer ut på andra sidan är svaret att du skapar din sociala verklighet själv, och att det går, även om situationen är annorlunda. Allra mest social är du i mars och mitten av september till slutet av oktober.  


Flytt, inre förändringar & hälsa: Du har gått igenom så många inre förändringar under 2020, så att året börjar med en intensiv inre förändring är nästan knappt ens en förvåning. Det är mer business as usual medan du skrapar ihop dig inför det nya året. Du har inventerat allt du är och har, och när 2021 börjar så är det i konfrontationer med vänner som du är tvungen att börja rannsaka och tömma ut det som du behöver bli av med. Det konstiga är, att du ganska snart inser att det där som du vill bli av med, kanske inte ens riktigt fanns. Den största förändringen du gör det här året, är att börja se världen som en öppen horisont med fler möjligheter, och utan trycket inifrån att skydda det du har, eller skaffa mer. Förvisso kan du ibland komma att bli förvånad över de stora förändringar som inträffar inom dig, men på det stora hela har du ett år av stor personlig utveckling framför dig, där du är tryggare i besluten du tar. Du känner dig också mer fri socialt, och som att det inte längre är ett jobb att upprätthålla vissa sociala kontakter.

Året som gick: Tvillingarnas Spotify-playlist 2020

Kräftan

En överblick över 2021: Dina tentakler har under hela 2020 varit riktade mot andra personer, kära Kräfta, och det har på många sätt varit en resa in i att lära dig om dig själv genom att lära dig om andra. Viktiga relationer har formats, brutits, utvecklats och påbörjats under det här omvälvande året, och oavsett vem eller vilka du tar med dig in i 2021, så vet du att ni gått igenom saker tillsammans som format avgörande band mellan er. Det här året kommer istället att handla om att du alltmer går på djupet med dig själv, och lär känna sidor hos dig själv som varit svåra att relatera till. Du träder in i en ny roll och lär dig vem du är i den, eller in i en fas där saker som intresserar dig ligger utanför dina vanliga intressen. Du investerar tid i att förstå skuggsidor hos världen som du förut inte ägnat tid åt, och andra kan bli förvånade över dina intressen i ämnen som de aldrig hört dig nämna tidigare. Det är också ett år där du  knyter kontakter, blir vänner med och går in i gemenskaper som inte är självklara för dig, där du expanderar dina sociala cirklar. På många sätt är det ett mentalt aktivt år, där du öppnar upp för det udda, det ovanliga och ser till att investera tid och energi i saker som du upplever stimulerar dig intellektuellt, samtidigt som du lär känna dig själv som en helt ny person, kanske i en helt ny roll.


Kärlek, romantik & sex: Det långa slutet på 2020 gjorde det nästan omöjligt att känna dig på humör för några nya romantiska äventyr, eller redo att vara i lust med den du står nära. Det blev nästan mer som ett jobb, och under perioder kunde du som har en partner känna att den pressade känslan nästan väckte ditt agg gentemot den som egentligen skulle stå dig nära. Under 2021 hamnar du på en helt annan plats. Det blir lättare att få kontakt med lusten igen, och Kräftor som inte har en stadig partner kan redan tidigt under året utveckla djupare känslor för någon du sett främst som en vän. Det här är i övrigt ett år där du omdefinierar relationen till din kropp. Kanske genomgår den en förändring, eller så hittar du fickor av lust inom dig som du inte visste att du hade. Saker som du aldrig tidigare gått igång på, kan med rätt person väcka en otrolig lust nu, en lust som nästan gör dig förvirrad. Är det här hälsosamt? Är det okej? Svaret är nästan alltid ja, så länge du tar hand om dig. Att utforska mer mentala sidor av din sexualitet kan bli en spännande väg in i lusten nu, och även till att lära känna dig själv. Årets mest romantiska perioder innefattar maj, juni, senare delen av september, hela november samt början av december.


Jobb, skola & pengar: Längtan efter en välbehövlig nedvarvning från att ha alltför mycket att göra hänger över dig när 2021 kommer igång, men du behöver ta dig igenom januari först. Den här månaden vänder helt upp och ned på framtidsplanerna, och kan också göra att du behöver drastiskt tänka om kring var du ska jobba. Sociala omstruktureringar på jobbet, en förändrad arbetsmarknad, försämrad betalning eller dåliga villkor gör att du är tvungen att ligga på lite för att hitta ett sätt att inte tappa greppet helt. Rent ekonomiskt kan det bli en tuff stund, där sparkontot får steppa upp. Det här kan innebära något av en identitetskris i sig, men är inte minst resultatet av att samhället samtidigt går igenom stora förändringar. Försök se din egen omvandling, oavsett om den är självvald eller påtvingad, som ett nödvändigt steg för att hitta din plats i en ny ordning. Eller om det är dags att ställa sig utanför ordningen, och göra något på helt egen hand. För dig som studerar är det främst tankarna på vad som väntar efter studierna som trycker på, och här kan du se till att under året fundera över var du tror du gör klokt i att lägga tid och energi. Vad gäller ekonomi så läggs fokus på att göra kloka investeringar och fokusera på besparingar. Du har inga problem med motivationen att snåla detta år, speciellt inte efter januaris smällar.


Resor, vänskap & nöjen: Året börjar som sagt intensivt, och det här gäller inte minst din sociala situation. Här kan det bli rätt infekterat och konflikter med vänner eller grupper du ser som dina främsta gemenskaper kan slå rätt hårt. Andra kan tyckas totalt orimliga, som att de plötsligt blivit aggressivt inställda eller rentav giriga. Det här kan skapa en rätt utsatt känsla, där det är viktigt att du tar några steg tillbaka och verkligen funderar över vad som är egna inre demoner som du möter, och vad som är andras beteenden. Denna frontalkrock leder till en effektiv om än något smärtsam utrensning. Det som rensas ut kan vara relationer såväl som beteenden du själv inser att du vill jobba på, och en långsam förändring i attityd gentemot vänner föds med detta. Du börjar uppskatta det oväntade, lustiga och överraskande allt mer, och ger mer utrymme för udda aspekter hos vänner och hos dig själv. Ultimat är om du har vänner eller någon nära som gör denna resa tillsammans med dig. Fysiska resor är annars inte direkt årets stora tema, men en period som sträcker sig från mitten av maj till slutet av juli ser lovande ut för att röra dig runt i världen, om världen tillåter. Den här resan för dig närmare något du sökt länge.


Flytt, inre förändringar & hälsa: De inre förändringarna står verkligen på agendan detta år. Du kunde känna  dem komma redan i slutet av 2020, så när du landar i 2021 har du redan fått en försmak av vad som är att vänta. Du börjar gräva i vad du har fått med dig i livet från din specifika omgivning och uppväxt, och du börjar fundera över hur du mår egentligen, vad som döljer sig under din egen yta. Det kan hända att du redan tidigt under året märker att förhållandet till din kropp gör sig påmint på olika sätt. Den verkar vilja att du lyssnar till dess behov med lite större lyhördhet, och kan på sitt eget sätt visa vad den behöver. Ett större behov av att sova än vanligt, en otrolig energi eller en översvallande längtan efter att prata om alla de tankar, känslor och behov du lär känna hos dig själv nu dyker upp nu. Det är inom dig förändringarna sker, och här prövar du under årets gång flera olika roller. En längtan efter att komma i mer självklar kontakt med din kropp och hälsa aktualiseras under hela året, och träning blir en ovanligt terapeutisk upplevelse. Speciellt utvecklande för din relation till kropp och själ blir slutet av maj, början av juni och början av december.  

Året som gick: Kräftans Spotify-playlist 2020

Lejonet

En överblick över 2021: Så mycket energi som lagts på att få vardagen att gå runt, att fungera, att få kroppen att orka, som du lagt ned på 2020 så förtjänar du en ordentlig förändring i fokus, kära Lejon. 2021 öppnar upp helt nya dörrar, och dessa handlar allt mindre om vad du ska göra med din kropp, din energi och för att ta hand om dig själv, och allt mer om dina relationer till andra. Att lyssna på andra, öppna upp för andra, bejaka andra och ta in andra är årets stora, avgörande tema. Det här öppnar upp för stora förändringar i dina relationer, som utvecklas och expanderar, men där du främst jobbar med att lära sig respektera andras gränser, bli bekväm med de egna och att hitta balanserade sätt att visa kärlek på. De områden där det här bli som allra känsligast är i nära samarbeten där saker snabbt kan vändas upp och ned, och där visioner kan gå isär lika intensivt som ni nyss var överens om dem. Men det är också i nära relationer som du upptäcker så mycket mer om din förmåga att älska, vad du mår bra av och hur du kan vara en bättre medmänniska. Det kan göra ont att i början av året påminnas om att detta är något som vi ständigt behöver öva på, att vara bättre medmänniskor, och speciellt för dig kan det här vara något som nästan är lite av en skymf. Du är ju en fantastisk medmänniska! Men det som 2021 sätter fokus på är inte nödvändigtvis det du gör eller är i en relation, utan hur du kan finnas där när andras världar rör sig.


Kärlek, romantik & sex: Detta är områden som pulserar extra mycket under 2021, och inte minst är det just pulsen som ger dig en målande bild av hur detta ser ut. Intensiv närhet och intimitet bryts av som vågar som slår mot en strand och ersätts av perioder av självständighet och utrymme. Att ge den du tycker om tid och utrymme är en avgörande ingrediens i lyckade relationer nu, även när du själv har det precis motsatta behovet. Att öva på självbehärskning, att mentalisera, alltså skapa en mental bild av vad den andra går igenom, och att inte främst se dig själv som huvudperson i olika situationer, är helt avgörande nu. För lika mycket som du övar dig själv i att acceptera och respektera gränser i relationer, lika mycket lär du dig om vilka magiska dörrar som öppnas när du gör det. Det som först känns som distans, visar sig leda till en helt ny typ av intimitet. Det här är inte ett år av casual flirtar, korta romanser som inte påverkar dig nämnvärt eller lättsamma affärer som du skakar av dig. Istället sätter varje relation igång processer hos dig som får dig att tänka på hur människor samspelar, vad kärlek är och hur man skapar sunda relationer, och det är också i dessa relationer som du har det allra mest tillfredsställande sexet och den mest intressanta passionen. Det här är ett år där du mognar i dina relationer, och det spelar ingen roll om du redan är långt till åren kommen eller om du haft en relation i tiotals år. Mognad är något vi ägnar oss åt hela livet. Speciellt under mitten av maj till slutet av juli befinner du dig i en ovanligt sensuell och romantiskt laddad period, men även oktober för med sig lust och lekt.


Jobb, skola & pengar: Saker blir inte som du tänkt dig. Det är tyvärr mottot för 2021. Även om året inleds med en hel del oväntade utvecklingar vad gäller ditt jobb eller dina framtidsplaner överlag och detta känns otroligt frustrerande, kanske rentav orättvist, så kan det här hjälpa dig att hitta en flexiblare inställning till jobb och framtid. Universum gör det rörigt för dig nu, med flera olika bud samtidigt, möjligheter som poppar upp från ingenstans för att försvinna lika snabbt, och flera gånger kommer du behöva fundera över vad som hade hänt om du valt en annan väg. Du behöver därför tänka en hel del på dina prioriteringar där du är. Är det viktigare för dig att få bestämma, jobba ihop med gruppen eller få igenom en vision? Ofta vill du kombinera alla tre, men det är få förunnat att få ha en sådan roll. För det studerande Lejonet är januari en riktigt tuff månad, där det är alldeles för mycket att göra samtidigt, så försök verkligen ligga lågt med pressen på dig själv. Besvikelser kring studier och framtiden överlag kan hagla tätt, men som sagt är året fullt av överraskande utvecklingar och chanser. Ekonomiskt kommer en lysande försmak på nästa generösa år under perioden mitten av maj till slutet av juli.  


Resor, vänskap & nöjen: Att få till det sociala livet som du vill ha det var en utmaning hela 2020, och fortsätter att spöka även under 2021. Vad som än händer vad gäller restriktioner så är det inte helt lätt att hitta tillbaka till de sätt att umgås på som du varit van vid, för världen har förändrats och dina vanor med den. Så även om du kan resa igen, såväl som träffa de du längtar efter mer som vanligt, så hänger en känsla kvar av att vänskap är något sårbart, att kontakt med andra, något som varit självklart för dig, plötsligt inte längre är en självklarhet. Det här leder till en större försiktighet, en större oro, och mängder av noggrannhet när det kommer till omsorg. Minsta lilla förändring och tonskifte i en relation kan oroa dig, och varje nöje eller resa som bokas in känns som att leka med elden. Vad kommer att ställas in, kommer det ens gå att resa, och är det säkert att alla mår bra? Framförallt i slutet av maj, början av juni och början av december aktiveras oro kring dessa områden, och det kan vara klokt att ligga lite lågt med sociala utflykter under den här perioden.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Årets stora lättnad är att din hälsa är i ett helt annat stabilt skick, och det här har minst lika mycket att göra med eventuell oro för sjukdom och hälsa, som med faktiska kroppsliga åkommor. Att din kropp får en paus från stress är kanske årets största present till dig, men det finns mer som väntar under ytan. Redan innan vi tar oss in i 2021 märker du av en påtaglig förändring som sätter prägel på året som väntar. Ett tålamod har tvingat sig in, och det påminner dig dagligen om vikten av att lyssna. Till dig själv och till andra, men inte minst till tystnaden. Genom att bemöta tystnad kan du nu lära dig saker som du inte anade fanns där. Genom att inte tolka tystnad från andra som ointresse, utan se det som ett sätt för andra att landa i er relation, så låter du helt nya saker växa fram. Den period som är som allra mest berikande här, samtidigt som den kan kännas obekväm och nästan läskig, är under mitten av maj till slutet av juli, där du upptäcker saker inom dig som du inte visste om fanns där. Återigen gäller det här även de Lejon som trott sig gå igenom så mycket personlig utveckling att det inte skulle få plats medmer.

Året som gick: Lejonets Spotify-playlist 2020

Jungfrun

En överblick över 2021: 2020 gav och tog, kära Jungfru, och även om det var ett slitigt år, så har du lärt dig så mycket att det kommer ta ett bra tag att processa allting. Din kreativitet gick ständigt på högvarv, och tempot var konstant högt. Speciellt för dig som har barn var 2020 en utmaning, lika mycket som det var en  resa som du aldrig glömmer. I romantiska relationer genomgick du intensiva upplevelser som fick dig att tvivla lika mycket som de kan ha knutit dig allt närmare någon. 2021 är något helt annat. Kreativt utpumpad går du in i ett nytt år med en längtan efter att må bra. Att få ordning på tempot i ditt liv, stabilisera ditt hem, rota dig, hitta rutinerna du trivs med. I det här tar du med dig att livet har varit upp och ned på många sätt, och bygger därför upp ditt liv utifrån mottot att allt faktiskt kan hända. Men du ger dig själv nu en fristad i livet genom att organisera och mentalt överväga hur du vill ordna saker för dig själv, och det här gör dig gott, även om det är ett jobb i sig att få det att fungera. Fokus ligger på hälsa, på jobb, på att hålla fast vid saker du tror på och relationer som hjälper dig drömma. Allt detta serveras dig detta år, samtidigt som du släpper på spänning efter spänning efter den bergochdalbana som 2020 var för dig. Inled gärna året med att meditera, göra andningsövningar, läsa, och mentalt aktivera din tankeverksamhet. Det kan ta en stund och kännas ovanligt trögt, men det är viktigt att varva ned och kunna släppa allt det praktiska som präglat din vardag under en lång tid nu. Att öppna upp för det mentala hjälper dig.


Kärlek, romantik & sex: Konstigt nog var 2020 så överfullt av om inte faktiska så tankar på romantiska relationer och olika fram-och-tillbaka-rörelser här att det kan kännas nästan ointressant att ägna sig åt romantik när 2021 börjar. Istället för att försöka aktivera ditt kärleksliv är det som att du hellre lutar dig tillbaka och läser en bok om vad kärlek kan vara, eller investerar tid och energi i tankar på hur du kan älska dig själv bättre. Samtidigt kan det här året också bjuda på en stabilisering i relationer, där stormarna passerat och du istället i lugn och ro kan möblera om i lugnet. Många Jungfruar flyttar ihop eller stabiliserar en relation i en mer grundad miljö, och uppskattar alltmer en delad vardag. Djupare relationer får ett uppsving framförallt under mitten av maj till slutet av juli, där du får ett helt nytt perspektiv på vad en person kan göra för dig i ditt liv. Under den höst och vinter som passerade fanns en djup frustration kopplad till sex, och det här är något som du nu tar tag i. Det får en rivstart redan i januari, där du gör det tydligt för dig själv och andra vad du saknar och behöver. När denna revolution dundrat förbi blir det lättare, roligare och intressantare att börja utforska dina lustar och passioner med ett öppet sinne. Årets mest romantiska perioder finner du, förutom den ovan nämnda, i mars, augusti, november och början av december.


Jobb, skola & pengar: Ditt arbetsliv och dina framtidsplaner var i rörelse redan i slutet av förra året, så när du går in i 2021 är du förberedd på att saker inte riktigt kommer vara som du tänkt dig. Även för studerande Jungfruar är det redan tydligt att saker är och kommer vara upp och ned, och här är det tålamod som gäller. Tålamod och flexibilitet, vilket är en skill du redan besitter. Speciellt skakigt blir det vad gäller jobb under slutet av maj och början av juni, och under dessa veckor är det viktigt att du sitter så stilla du bara kan i båten och inväntar att alla bitar landar på plats innan du kan skapa ordning och reda bland dem. Det är viktigt att påminna dig om att det faktiskt inte är enbart upp till dig, utan att saker rör sig på så helt nya sätt i världen nu och att det i sig gör det omöjligt att planera en exakt framtid. Det du kan göra är att påminna dig själv, gärna varje vecka, om att det även denna vecka kommer kunna ske oförutsedda saker. Det blir på så sätt ett ganska tufft år, både vad gäller jobb och skola, där du har mycket att göra och många parametrar att anpassa dig efter, men där just din förmåga att anpassa dig till situationen också är ditt främsta verktyg. Se bara till att du har en egen rutin hemma som du kan landa i när saker blir röriga. Det ekonomiska tryck som låg över dig under hösten 2020 lättar nu, och även om det innebär att du först måste betala av saker för att bli kvitt tyngden, så gör din ekonomi sig redo för att även den stabilisera sig.


Resor, vänskap & nöjen: Trots att mångas längtan efter att ha kul har varit stark under 2020 så har du som sagt en något annorlunda inställning till alltför mycket aktivitet detta år. Du njuter förvisso av att återta kontakt med vänner, kollegor, studiekamrater, men din största längtan överlag är att saker ska återgå till det normala. Det betyder inte att du gör dig redo att kasta dig på första bästa plan så fort chansen ges, eller anordnar gigantiska fester om det är tillåtet, även om impulsen kan komma. Snarare längtar du efter att träffa de du brukar träna med, slippa umgås utomhus eller på avstånd, och är glad om du får trängas med någon igen. Samtidigt är du fortfarande orolig över allt som pågått, och håller fortfarande på att landa i hur annorlunda världen kommer se ut, och att saker så snabbt kan förändras så mycket utan att du hinner landa. Det här oroar dig en del, och kommer under perioder att plåga dig en aning när andra vill att ni ska hitta på roliga saker ihop.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Om det är något som du gör klokt i att lägga lite extra tid på under 2021 så är det ditt hem. Hemmet kommer få allt större betydelse detta år, inte nödvändigtvis för att du kommer spendera mer tid där än under 2020, men för att resan livet tagit med dig, och oss alla, på under året gör att du nu har ett allt större behov av en trygg plats där du vet att saker är som du vill ha dem. Det här tillsammans med ett nytt, brinnande intresse för din egen hälsa ger det här året en prägel av välmående och att rota sig. Hur du väljer att ta hand om din kropp är mindre viktigt, men att du lägger mer och mer tid på att se till att du mår bra är inget annat än en självklarhet detta år, och universum kommer göra allt för att pusha dig i den riktningen.

Året som gick: Jungfruns Spotify-playlist 2020

Vågen

En överblick över 2021: Kunde det hända mer i ditt hem, i din familj, på platsen där du grundar ditt liv än det gjorde under 2020, kära Våg? Nej. Det kunde det inte. Du flyttade, byggde om, utökade, kastade ut, begränsade, lagade och mejslade ut hur du vill leva och var du hör hemma. Vem du är, var du kommer ifrån och vem du blivit samlade ihop sig på en och samma plats och blev till ett hamsterhjul där du sprang dig trött. Men så har du också byggt en helt ny struktur för hur du grundar ditt liv. Och nu börjar nästa steg. 2021 handlar om helt andra saker än att likt en fågel söka kvistar för att foga samman ett bo. Det praktiska arbetet är inte över, men lugnar ned sig, och ger dig utrymme att göra något helt annat: njuta. Njuta av ditt bygge, av människorna omkring dig, av omgivningen du skapat för dig själv, av nöjen, av att bli stimulerad mentalt och känna att du byggt förutsättningarna för den framtid  du faktiskt vill ha. Visst kommer du stöta på begränsningar, men för varje motgång minns du förra årets motgång och tänker ”värt det”. Och det här året händer så otroligt mycket för dig som är värt att njuta av.


Kärlek, romantik & sex: Låt oss börja med det härligaste. 2021 är ett lysande, sprakande år för allt som handlar om njutning, kärlek, romantik och sex. Det finns också ett starkt fokus på barn detta år, så Vågar som har eller vill skaffa barn har mycket att se fram emot. Men det är i gränslandet mellan romantikens möjligheter och dess begränsningar som du växer som allra mest, och finner inspiration för att skapa något hållbart. Din kreativitet är fokuserad och knivskarp, och du älskar med samma fokus. Det blir också mycket lättare att träffa nya människor utan att jämföra dem med forna partners eller relationer, ramla in i gamla mönster, eller att upprepa gamla gräl med befintliga partners. Ni ser båda en slags ny rörelse framåt, och det här gör det till ett underbart år för att utforska, leka och tillsammans utvecklas. Det finns mycket att utforska vad gäller din mer råa sexuella lust i år, och du kommer garanterat bli överraskad av dig själv här, flera gånger, och behöva ta små pauser och bara landa i vad du lär dig om dig själv och din njutning. Extra härligt är det under februari, slutat av mars till mitten av april samt mitten av augusti till början av september.


Jobb, skola & pengar: Jobb och skola, visst är det viktigt. Men det är lite svårt att fokusera på detta år, när så mycket annat är i rörelse. Din vana trogen är du en pålitlig anställd, duktig elev och allmänt igång med att göra det du ska, men ditt fokus vacklar en aning om du inte får vara tillräckligt kreativ. Redan under årets början är du medveten om att du inte är helt på en plats där du är nöjd, men ser samtidigt tydligt ett mål som är nåbart. Frågan är bara hur vägen dit kommer att se ut. Lika nyfiken som du är på detta, lika försiktig är du att ta något för givet. Slutet av 2020 gav mycket, och nu lägger du om pusslet för att se var nästa stig kan leda. En explosiv period som kommer avslöja mycket gällande framtiden kommer i slutet av maj och början av juni, där du gör klokt i att inte agera för mycket, utan snarare lyssna in. Kopplat till detta kommer fler nyheter under början av december. Ekonomiskt tenderar det att komma överraskningar från höger och vänster hela året, och en dyr investering i början av året skakar om en aning, medan slutet av november sätter en del frågetecken kring inkomst. Men ta det lugnt, du har byggt din struktur just för att klara av sådant här.


Resor, vänskap & nöjen: Det måste gå att må bra, även när världen är upp och ned. Det här är mottot du tar med dig från 2020, vars sista dagar fäste dessa ord på din näthinna. Du blir kanske dina vänners största irritationsobjekt, när du konstant ser saker från den ljusa sidan, hittar lösningar och möjligheter, och vägrar ge efter för att falla ned i gropar av negativitet. Samtidigt är det tack vare dig andra också ser till att njuta och ha roligt. Resor eller inte, restriktioner eller inte, du är den som ser till att ni gör saker, peppar vänner att dejta, att flirta, att sätta igång med projekt de längtar efter, och överlag är du som en harmonisk cheerleader som bjuder in andra att ta del av din energi. Samtal om framtiden, om vad som kan bli bättre, vad som är positivt även utifrån det som varit, gör dig till andras källa till glädje nu. Juli blir en lysande månad för sociala äventyr.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Ditt nya hem är fortfarande en aning i gungning när året börjar, och även om det är skakigt att behöva avsluta vissa avgörande investeringar här, så landar du allt mer i att du kan hantera plötsliga förändringar med en ny typ av trygghet. Du är inte rädd för att ta i och göra det praktiska som måste göras, utan vet att du orkar ta i när det behövs. Det här är en magisk tillgång som du kan förlita dig på flera gånger under året, samtidigt som du behöver vara förberedd. Andra känner dig som en mer försiktig individ, öm och balanserad, och du kommer ibland överraska dig själv och andra med att köra på ovanligt hårt bara för att du tror på något. Å andra sidan kan det här sätta igång förändringar och öppna upp sidor hos dig som länge längtat efter att komma ut. En period för ordentlig djupdykning in i att fokusera på en mer andlig del av ditt välmående och din hälsa kommer i mitten av maj och håller i sig till slutet av juli. Här får du en försmak på en längre resa som väntar nästa år.

Året som gick: Vågens Spotify-playlist 2020

Skorpionen

En överblick över 2021: Det är nästan svårt att förstå, att ta in, hur mycket du jobbat under 2020, kära Skorpion. Du har jobbat på en nivå som är kavla upp ärmarna varje dag, ta tag i bit för bit av ett projekt som känns allt mer gigantiskt för varje dag, och speciellt under hösten har du under perioder börjat känna dig allt mer som Sisyfos som rullar sin sten. Det kan ha varit stora skrivprojekt, att organisera din omgivning, inlämningar, att hjälpa grannar såväl som bekanta, men du har också kommunicerat i oändlighet. Grupptrådar och chattar har gått varma, viktiga mail har skickats dagligen och organisering av allt från vilken granne som behöver vad till vilka kusiner som undrar vad har gjort dig till en, ofta ofrivillig, spindel i nätet. Det här har varit lika härligt som påfrestande, och du är redo att lägga ifrån dig telefonen såväl som en hel del ansvar, och landa i något som ger dig tid och utrymme att tänka på dig själv. Och det ger 2021 dig gärna. Det är dags att bygga bo, att rota dig, att investera i ditt egna, att vara i det som du jobbat fram och skörda frukter av allt ditt arbete nu. För du har också jobbat åt dig själv, hela året, för att bli ditt eget bästa jag, och det har varit en kamp i sig själv. Du kan lugnt sätta upp några murar igen för att slippa känna att allt hänger på dig, vilket du absolut inte haft under 2020, och återigen bestämma själv när du ska komma ut för att stå till tjänst för andra.


Kärlek, romantik & sex: 2020 var ett år där det kunde flirtas ganska fritt, och där du kunde överraska dig själv ordentligt med typen av personer som du drogs till. Udda personer, ofta med drag som du vanligtvis rynkar på näsan åt, kom åt dig mer än vanligt, och det här är inte en trend som ger sig. Tvärtom fortsätter du att dras till de som överraskar och nästan chockar dig, ibland med rent irriterande beteenden som du inte riktigt greppar. De Skorpioner som hoppas på att etablera en ordentlig relation med en sådan här udda person får lite problem i år. Det är inte lätt att snärja dessa frihetstörstare med klassiska knep, och speciellt i början av året blir du varse precis hur olika behov ni har. Det här visar sig även för Skorpioner som har en stabil partner, där behoven visar sig gå åt högst skilda håll. Allt går att lösa, men det gäller att ni båda accepterar hur läget ser ut och att ni båda är ovilliga att ge upp vissa saker. Varifrån kommer kompromissen? För den måste komma. Men 2021 bjuder också på en helt magisk period från mitten av maj till slutet av juli, där kärlek står högst på agendan och fyller varje steg du tar. Det här är en kreativ, kärleksfull och potent tid, och det bästa av allt är att det bara är en försmak på en underbar längre tid som väntar under 2022. Förutom denna fina period så kan du även se fram emot slutet av februari och större delen av mars, mitten av april till början av maj samt september och mitten av november.


Jobb, skola & pengar: Det blir ett betydligt lugnare år vad gäller jobb, vilket du kan jubla högt över. Det är främst tack vare att du inte är lika överväldigat engagerad i flera olika projekt samtidigt, stora som små, utan du kan istället i lugn och ro ta en sak i taget, göra färdigt den ordentligt, och när du sedan är klar behöver du inte genast kasta dig över nästa utan kan andas ut och klappa dig själv på axeln. Rent ekonomiskt är det här också ett år där det blir allt lättare att spara och hålla i pengarna, snarare än att känna att du behöver satsa nu för att vinna sen. Det där magiska ”sen” verkar istället äntligen se ut att bli nu. Samtidigt är du försiktigare med dina utgifter, mer noggrann med att det du lägger ut verkligen hamnar där du behöver det. Det här har inte minst att göra med att du i slutet av 2020 fick lite hårda ekonomiska smällar, eller i alla fall insikter, som gör att du även under 2021 har tentaklerna på helspänn. Se upp för fler ekonomiskt turbulenta perioder, där saker inte nödvändigtvis är dåliga, men helt klart osäkra. Dessa inträffar i slutet av maj och början av juni, men även hela december månad kan komma att bli lite rörig kring just inkomster.


Resor, vänskap & nöjen: Det knöts många nya kontakter under 2020, där vissa visade sig vara mer jobb än nöje. Du är därför en aning mätt på att vara överdrivet social detta år, och är mer noggrann med att lägga energi på de relationer som betyder mycket, alltså verkligen något djupt, för dig. De personer som känns som hemma, som du kan prata om saker som varit och förflytta dig i minnet tillsammans med, är de som du spenderar mest tid med. I övrigt är du försiktigare med att lova för mycket till personer som mer känns som bekanta, hur roliga de än verkar, och håller lite mer distans. Den period som blir årets absolut härligaste kommer i början av maj och sträcker sig till slutet av juli. Drömmen om resor är fortfarande osäker, och var därför även en anings försiktig om du får för dig att ge dig iväg, speciellt om du planerar in något i slutet av maj, början av juni eller början av december.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Om du flyttat mycket så är det här året då du landar. Om du behövt känna dig rotad i något utöver hem, till exempel i en trygg inkomst, en pålitligare eller kanske friare vardagsrutin, så är det här året där du finner stabiliteten du söker. Men det är också ett år där du kan behöva gå till botten med varifrån du kommer, och gräva en del i din egen historia. Vad har du fått av de som omgav dig när du växte upp, var vill du sätta dina egna rötter, var är din plats för vila, avkoppling och återhämtning? Det här fokuset på att grunda sig tar en ganska vild form, där du snurrar iväg i omvälvande tankar på framtiden snarare än sitter lugn och mediterar på din kudde. Låt det vara en mental process, och se var den tar dig i upptäckter om vad som varit och vad du ser framför dig kommer kunna bli. Efter en slitig höst 2020 är du inte bara starkare, utan får också en bättre relation till din kropp och hälsa, där du har rimligare krav på dig själv, både inre och yttre.

Året som gick: Skorpionens Spotify-playlist 2020

Skytten

En överblick över 2021: Begränsningen som 2020 innebar var verkligen inte något du uppskattade nämnvärt, kära Skytt. Dels gjorde året det svårt för dig att komma i kontakt med dina vanliga drivkrafter, du blev hämmad och på vissa sätt försvagad, samtidigt som det gick åt mycket energi åt att försöka hålla saker på plats. Att du har ett överskott på idéer att göra av med under 2021 bör därför inte komma som någon större förvåning, och att du sätter igång så fort året börjar är givet. Men ta det en aning lugnt, för januari blir stökigt och det är lätt att köra för hårt för snabbt, och när du kommer ut ur december har du verkligen inga stora marginaler vad gäller energi. Istället gör du klokt i att tänka långsiktigt och fundera över vilka sorts projekt du mest av allt vill bygga upp. Du verkar vilja samla människor omkring dig, hitta saker som du och andra i din närmiljö kan göra tillsammans och är redo att investera ganska generöst i social förändring. Men försök som sagt att inte ha alltför bråttom. Du har tid på dig att bygga upp allt det som du inte fått utlopp för, och strategi är viktigt nu.


Kärlek, romantik & sex: Det var en intensiv stämning i dina romantiska relationer under hela hösten, och du kan behöva en liten break från denna överdrivna stimulans. Lite välbehövd distans från drama, on-and-off, en ansträngd relation, hög aktivitet med eventuella barn eller diskussioner om barn, eller så är du bara trött på dejtande som gett lika mycket som det tagit. Allt detta gör att du inte direkt springer in i 2021 med en längtan efter mer aktivitet kring relationer, dejtande och sex. Men med tiden kan en flirtig stämning dyka upp som gör att en ny längtan gror. Det kan vara en ny gnista i relationen till en partner, eller en utsträckt längtan efter något mer. Du har lätt för att träffa nya människor och knyta nya kontakter nu, så att involvera dig med nya personer är inget problem i år. Men se upp för ordentliga stormar i en stabilare relation, inte minst under slutet av maj, början av juni och början av december, där ni gör ordentliga utrensningar mellan er. För romantiskt starka perioder kan du se fram emot slutet av mars till början av april, hela maj, med en disclaimer för turbulensen i slutet av maj, samt oktober.  


Jobb, skola & pengar: Den stora lättnaden 2021 är att det inte längre finns samma ekonomiska tryck i ditt liv, utan du börjar äntligen känna att det finns en stabilitet här. Du vet vad du har, och även om det är så att du förändrar din ekonomiska situation så lever du inte längre i en ständig kamp med att försöka veta om det du har räcker eller inte. Det blir också lättare att ta sig an projekt vad gäller jobb nu, och se till att du får göra saker som du på riktigt tycker är roliga, snarare än att behöva tänka på dina ekonomiska förutsättningar i första hand. Många Skyttar skapar sina egna arbetssituationer nu, genom att starta projekt, ibland även inom ramen för jobbet, som ger chansen att utvecklas åt nya håll. Innovativ kommunikation blir ett avgörande tema för 2021, och många Skyttar ägnar sig allt mer åt tekniska lösningar på gamla problem. Mycket att göra fortsätter det att vara, speciellt i perioder, och som sagt är det klokt att ligga aningens lågt i början av året. Studerande Skyttar kan njuta av att få idéer stora nog att bygga en hel karriär efter skolan på.


Resor, vänskap & nöjen: Du gör det du kan av situationen som är, och reser när och dit du kan. De kanske inte blir långa, de kanske inte bär på äventyren du drömmer om, men så länge du får se något nytt, vad som helst, är du nöjd. Så räkna med ett år av utflykter och rörelser under 2021, även om de blir begränsade. Året innebär också stora möjligheter till kontakter i din närmiljö, du har lätt för att träffa nya människor och kan lätt skapa dig nya sociala umgängen från ingenstans. Att utvecklas socialt är ett stort tema för dig detta år, och blandas sig mellan varven även med dina jobb. Det här tycks även gå hand i hand med det faktum att etablera ett nära nätverk runt omkring dig nästan blir som en strategi för att klara av om situationen från 2020 skulle upprepa sig, givet att den viker undan under 2021. Drömmar om resor bär du nära hjärtat, men att dessa kommer med frågetecken är givet. Men om du kan åka, är du först med att boka biljetterna. Annars skapar du dina egna nöjen där du kan.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Du går in i 2021 men en del stora frågor kring dig själv och din egen identitet. Slutet av 2020 gav dig tillfällen att spegla dig ordentligt i din partner, en nära vän eller någon annan som står dig nära. Du fick kanske syn på skuggor och sidor som du inte själv helt tagit in tidigare, och detta födde en hel del frågor som du behöver kika lite närmare på. Vad bär du inom dig som inte får komma ut, som du inte vill hålla inom dig längre? Vilka blindspots har du där du kan behöva göra en del jobb, och vem kan hjälpa dig? Det här är frågor som kommer aktiveras under året, främst i slutet av maj, början av juni samt början av december, där du ibland kan känna dig nästan under attack från livet. Kanske är det därför du ligger på så hårt under början av året, och här behöver du faktiskt tänka lite kring hälsan och hur hårt du kör på. Det är lätt att ta i för mycket i år, speciellt när arbetsbördan ökar från ingenstans, och du gärna vill visa vad du klarar av. En längtan efter ett nytt boende, eller expansion i hemmet kommer starkt från mitten av maj till slutet av juli, och många Skyttar flyttar, blir inspirerade att flytta eller upplever en utökning av konceptet hem. Det här är bara en försmak av en fortsatt utveckling av hem och rötter som det kommer mer av under 2022.

Året som gick: Skyttens Spotify-playlist 2020

Stenbocken

En överblick över 2021: Kan man ha haft ett mer intensivt 2020 än dig, kära Stenbock? Ändå är du inte så helt slut som man skulle kunna tänka sig, utan du liksom långsamt skjuter ifrån dig det som du vet att du ändå inte kan lösa eller göra något åt. Det är inte nödvändigtvis någon annans problem, men du kan känna hur ansvaret släpper, tvivlar inte på att du gjort allt du kan och accepterar sakernas tillstånd. Du har byggt upp en känsla av självförtroende, en medvetenhet om att du klarar mer än du tror, och lutar dig tryggt mot detta under 2021, som blir ett år av att använda de talanger du så länge byggt upp. Du vet vad du kan, vad du vill och var du har nu, när du behöver sätta gränser för dig själv och du är redo att använda allt detta. Man skulle kunna kalla detta år för året då du cashar in, i uttrycket allra bredaste bemärkelse. Men det är också ett år där saker tenderar vändas upp och ned när det kommer till romantiska relationer, vem eller vad du attraheras av och hur du uttrycker dig kreativt, och en del Stenbockar kommer märka av att barn vänder upp och ned på deras liv på sätt de inte förutsett.


Kärlek, romantik & sex: 2021 kommer med en utmaning vad gäller detta område, där du behöver göra en del stora förändringar. Det blir inte alls det lättaste, men är på många sätt utvecklande och hjälper dig få nya perspektiv. Det här året behöver du nämligen rätta dig alltmer efter någon annans behov, och det här bråkar en hel del med din självkänsla. Du som klarar så mycket, klarat så mycket, visst kan du klara även detta, men du kan ändå komma på dig själv med att bli lite förnärmad och känna dig nästan påhoppad i att du behöver ställa upp på saker du inte planerat för själv. Det här blir årets utmaning, speciellt aktiverad under årets första månad, och speciellt känsligt på hemmaplan, men det finns också mycket härligt att se fram emot. Det är ett lugnare år vad gäller relationer, ett år där du känner att du kan njuta på ett mer avslappnat sätt av till exempel en partner, men där du också kan överraska dig själv med vilka du dras till. Udda personer såväl som udda typer av relationer tar sig in och sätt som du vanligtvis har dina relationer på skakar om både dig och din lust. Årets mest lustfyllda och romantiska perioder inkluderar mitten av april till mitten av maj och hela juni. Var dock lite försiktig under slutet av maj, början av juni, slutet av november och början av december då det blir känsligt läge med en partner.


Jobb, skola & pengar: Ekonomiskt är 2021 ett väldigt lovande år, eftersom du lärt dig en hel del om vad det innebär att verkligen begränsa rätt utgifter, och veta vad som är värt för dig att satsa på. Början av året kan bli tufft, där du behöver sätta ordentliga ramar för vad andra kan förvänta sig av dig utan motprestation, men det är också viktigt för din självkänsla att göra detta. I övrigt är det ett stabilt år vad gäller jobb, förutom en del tankar kring om du är på rätt plats eller inte under december månad. Men vägen dit är ovanligt rak och stabil, och det är i år viktigare för dig att ha stabilitet och trygghet än att känna att du klättrar någonstans. Ett par riktigt roliga uppdrag som du njuter av att ägna dig åt dyker upp i mitten av maj och håller i sig i slutet av juli. Notera dessa, för de kommer hjälpa dig hitta vad du vill göra mer av nästa år. Se också upp för att jobba på för hårt och för mycket under slutet av maj, början av juni och början av december.


Resor, vänskap & nöjen: Under hösten blev det väldigt tomt ett tag, och även om det fanns vänner att tillgå så var det sällan lugn och ro, utan alla hade mycket att deala med. Det här ledde till perioder av intensiv ensamhet, eller en känsla av att inte kunna få den kontakt med andra du behövde. Det här släpper under 2021, men det tar en stund innan du kan komma i balans med ditt sociala liv igen. Inte minst om du har en ny romantisk relation eller barn på väg kan det bli en ordentlig utmaning att hitta tillbaka till vänner, och vissa Stenbockar märker att deras vänskapskrets långsamt byts ut nu. Det här kan skapa lite oro, men kom ihåg att vänskaper ibland är som planeter. Vi rör oss i olika takt, och ibland susar planeter närmare varandra, innan en av dem drar vidare, för att sedan komma ikapp igen. På samma sätt som du upptäcker att du har nya behov hos vänner, upptäcker du också att du har nya behov av nöjen. Nya saker lockar dig och du odlar en bunt nya intressen som i sin tur kommer med nya bekantskaper nu.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Det var ganska mycket jobbigt som pågick hemma eller i relation till familj och hem under hösten 2020, och tack och lov så blir det ingen fortsättning på detta under 2021. Istället känner du att det här är ett område som är passerat, avklarat, färdigt. På samma sätt fanns det ett intensivt tryck på dig under 2020 att möta dina egna skuggsidor, hantera känslor av ego, hybris och samtidigt möta inrebegränsningar. Det här brottades du med ordentligt, och nu har du en tydligare bild av vad du har, vad du kan och var dina gränser går. Det här gör att det blir ett betydligt mycket mer harmoniskt år, men inte utan prövningar. I december 2020 fanns perioder där du hade så mycket att göra att det var svårt att se något slut på allt, och du anar nog redan att det kan bli mer av denna vara även under 2021. Framförallt i slutet av maj, början av juni och början av december är det bra om du drar ned på tempot ordentligt och sätter hälsan i första rummet.

Året som gick: Stenbockens Spotify-playlist 2020

Vattumannen

En överblick över 2021: Trycket byggdes långsamt upp under ytan hela 2020, kära Vattuman, och precis innan vi gick in i 2021 släppte universum ifrån sig en ordentlig tryckvåg. Den här tryckvågen har ditt namn skrivet på sig, och det här året är inget litet år för dig. Det betyder inte att förändringarna som väntar dig detta år är begränsade till detta år, men det är helt klart ett år där du plötsligt står i rampljuset, efter att ha kämpat i skymundan. Med vänner vid din sida, balans i sinnet och ett tydligt mål i sikte är det här ett år som för dig närmare saker som du, länge, bara drömt om. Stora ord, men det är ett stort år. Mycket ansvar hamnar på dig nu, många vänder sig till dig, och redan i början av året behöver du vara redo att ta emot ganska mycket från andra. Krav, önskemål, förväntningar. Andra anar att du har saker på gång, att du har något de vill ha mer av, och lika härligt som det här är kan det kännas överväldigande. Men det du gör så bra nu, är att du luckrar upp bilden för vad som varit, och sätter nya perspektiv på saker. Det här gör du främst i ditt eget liv, men du lyckas också förändra andras, ibland utan att du ens vet om det.


Kärlek, romantik & sex: I december 2020 kunde du ana en rörelse i ditt kärleksliv som tycktes peka på något mer, något större, något som kanske väntar bortom en horisont. Den här lockelsen ligger kvar under 2021, och aktiveras igen i början av juni. Den här rörelsen är inte helt smärtfri, utan för med sig en del frågor och tvivel på vad du själv, på egen hand kan få att fungera när det kommer till relationer. Det låter kanske tråkigt, men det är viktigt att du bemöter de här sidorna hos dig själv, de här funderingarna och eventuella problemen. Du kommer lära dig mycket om dem, inte minst vad det gäller din egen insats i en relation. För om du verkligen funderar på det, finns det säkerligen saker du själv vill jobba på att bli bättre på. Ett romantiskt lärorikt år väntar därför. Extra fina romantiska perioder kommer under maj månad, samt från slutet av juni till slutet av juli och båda dessa är ordentligt lustfyllda på alla plan.


Jobb, skola & pengar: Under hösten 2020 satt du mer eller mindre fast med ett eller ett par projekt, och det här var dränerande på många plan. Längtan efter att göra något nytt, något annat, har blivit stor, och när 2021 kommer med sina nya möjligheter blir det nästan för mycket rörelse för snabbt. Ett erbjudande som skulle betyda mycket kommer egentligen inte alls med rätt förutsättningar, men rör dig ändå ut ur den trista rutinen. En del Vattumän kommer behöva flytta för sina jobb, och det kan väcka väldigt dubbla känslor. Ekonomiskt sett finns det mycket att hämta detta år, och inte minst kommer du märka det under perioden mitten av maj till slutet av juli, där du verkligen kan använda kontakter för att få använda dina talanger till rätt sak och inte minst till rätt imponerande inkomster. Överlag är det ett år där andra vill se dig lyckas, vänder sig till dig för råd och kunskap, och därför har du goda förutsättningar för att verkligen ta dig fram dit du vill.


Resor, vänskap & nöjen: Socialt är det ett viktigt år som väntar, speciellt i jämförelse med året som varit. Människor du inte kunnat träffa, som du glidit ifrån eller inte riktigt kunnat hitta rätt våglängd för att vara tillsammans med på kommer nu tillbaka med full kraft, och det här året är du inget annat än en vän. Var du än vänder dig finns det vänner som är redo att hjälpa dig med saker, och du gör verkligen klokt i att använda dig av det här. Andra vill vara i din närhet, dras till dig och litar på dig. Du kan sätta ihop nya konstellationer av människor, få ihop större nätverk och hjälpa andra att inspirera varandra. Du är inte alltid spindeln i det sociala nätet, men i år är det garanterat din roll. Det är inte nödvändigtvis en roll du njuter av, men i år känns det som något du kan vara stolt över. Nöjen och resor är inbakade teman i det här. Det kan absolut finns med på kartan, men ditt fokus är så inriktat på annat, att det krävs mycket för att locka dig. Du vill bara få umgås med de som du älskar, vad ni gör är inte alls lika viktigt som tidigare. Bara ni får vara tillsammans.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Om det är något som förändras. Jo tack. Hela du är en förändring i år, och det är det få som missar. Du är vägvisaren, kunskapsbanken, den som får saker att röra på sig, den som får vindarna att byta riktning. Låter det som ett tungt uppdrag? Det är det. Men du är inte ensam, du har andra Vattumän vid din sida, och ni är alla del av något större, ett mänskligare perspektiv på världen. Innovativa och öppna i sinnet hjälper ni andra och varandra att hitta spår som alltför länge legat i glömska. Utöver detta finns det absolut chans, eller risk, för en flytt eller två detta år, och det här kan bli rätt uppslitande, även om det är efterlängtat, när du lämnar något du trodde var stabilt och skulle gälla ett tag till, bakom dig. Speciellt i början av året kan temat hem och familj bli väldigt känsligt, och det här skakar om rätt rejält i något du trodde du kunde lita på. Men det här är egentligen sidospår till det större temat, nämligen din enormt expansiva personliga utveckling, med alla lärorika turer den för med sig.

Året som gick: Vattumannens Spotify-playlist 2020

Fiskarna

En överblick över 2021: Du gick igenom stora, betydande sociala förändringar under 2020, kära Fisk. Ditt sociala liv förändrades dramatiskt. Din roll bland vänner fick ny form, många Fiskar fick nya kollegor eller nya förutsättningar för sociala kontakter via jobbet, drog till sig nya personer och även om det låter främst härligt, så var det också ett tidvis ganska förvirrande skifte. Sociala restriktioner gjorde det inte lättare, och mellan varven kunde det kännas tomt. Som att du tappade personer, eller inte hittade rätt i umgänget. Samtidigt lärde du dig mycket, inte minst om vilka du kan räkna med. 2021 tar med sig vissa av dessa tankar, men ger dig främst något helt annat att processa. Det som händer detta år är att du gör en djupdykning in i dig själv, ställer dig öga-mot-öga med jag:et och lär dig saker som du kanske anat, men aldrig sett så tydligt. Det här är ingen liten sak, utan det här är ett år där spegeln blir den stora metaforen. Fiskarna kopplas ofta till speglar eftersom vattnet där de bor kan ligga glasklart. Den här spegeln kommer du inte undan i år, och även om vattnet krusas ibland, så finns det mycket att lära sig från att möta den egna blicken.


Kärlek, romantik & sex: Relationer på hemmaplan är de som kan kännas allra svårast att navigera under 2021, men är också de där du lär dig allra mest. Här tvingas du öva på att lyssna, att hålla känslorna på plats men också på att se på relationer ur ett större perspektiv. Många Fiskar har även relationer som utvecklas på jobbet, och här krävs också ett visst jonglerande för att hålla isär känslor och det som behöver göras. I övrigt är det här ett år där andra, för att verkligen komma åt dig, behöver komma i kontakt även med dina skuggsidor. Klarar de av att komma riktigt nära dig, så nära att du nästan inte vet om du har några hemligheter kvar alls, så kan något nästan magiskt öppna sig. Men det här är ingen enkel sak, för helt bekväm med att släppa in folk riktigt så nära är du inte. Samtidigt finns det i den här sårbarheten otrolig potential för att en djupare relation ska kunna etableras. Från mitten av maj till slutet av juli väntar en otroligt utvecklande tid för dig, som mycket väl kan elda på ditt kärleksliv rätt bra. I övrigt inkluderar dina mest romantiska perioder slutet av februari till slutet av mars, juni månad samt slutet av juli till slutet av augusti.


Jobb, skola & pengar: Det blir inget självklart arbetsår, utan de förändringar som förra året satte igång hänger i allra högsta grad kvar nu. Även om situationen med isolering och restriktioner släpper, så fortsätter du att jobba lite i skuggan. Dina visioner är svårare att genomföra, din roll inte helt tydlig och i många fall jobbar du så mycket bakom kulissen att du undrar om du hamnat på andra sidan byggnaden. Det är inte året där du får all uppmärksamhet, all uppskattning eller gör ditt stora genomslag, men det finns samtidigt mycket att jobba mot och för. Udda, lustiga projekt som kommer din väg gör livet lite mer spännande om än stressigt, och från mitten av maj till slutet av juli får du en försmak av vad som skulle kunna vara en mer självklar del av ditt yrkesliv, oavsett om du är student eller yrkesverksam, och det här är ingen dålig period. Men i mångt och mycket är 2021 ett år där du jobbar eller pluggar åt dig själv, med dig själv och för dig själv för att i längden åstadkomma något mycket större. Den stora lättnaden är att den dyra, ekonomiskt ansträngda hösten 2020 är över, och även om det i januari kan hända saker som gräver i sparkontot ytterligare, så väntar ett betydligt mildare klimat vad gäller din ekonomi.


Resor, vänskap & nöjen: Som sagt så var det sociala livet minst sagt ansträngt under 2020, och det kommer ta ett tag att få ordning på det här. De du känner dig som allra tryggast med i början av året, är med stor sannolikhet samma personer som du firar att 2021 tar slut tillsammans med. Nya personer tar sig, vare sig du vill det eller inte, in i ditt liv detta år, men det är inte så lätt för dem att komma hela vägen in. Du blir försiktigare i vilka du släpper in, och det har inte minst att göra med vad 2020 lärde dig om hur fel det kan bli även i relationer där man vill varandra mer än väl. Att få ha kul, att resa, att uppleva är tyvärr inte det som 2021 siktar in sig på heller, i alla fall inte i några stora mängder. Det som däremot kan bjudas är kortare resor, nya mer tillfälliga upptåg eller äventyr, som förvisso gör sitt för att skaka om saker och ting, men där en del av dig ibland kan känna sig en aning klaustrofobisk. Istället för att kämpa emot den här känslan är det bra om du lär känna den, och verkligen går till botten med den. Se mer om varför i nästa stycke.


Flytt, inre förändringar & hälsa: Det här är årets stora rubrik. Det här är året där många Fiskar tar sig an en helt ny roll, helt nya ambitioner, förändrar hela sig själva. Det är ett år av att ömsa skinn, att komma ut som en ny, att återfödas eller veckla ut nya vingar. En stor process väntar alltså, och den kommer ta sin lilla stund. Under en strålande period från mitten av maj till slutet av juli ser du tydligare vad denna nya fjäderskrud består av, men det är bara en försmak på något mycket större som skall komma. Det här gör att året kan bli rätt tufft ibland, att det blir en del ensamtid och att du med fördel tar dig an svårare saker nu. Terapi och meditation är bara de mest uppenbara saker som du kan i alla fall testa. Allt för att möta skuggsidorna av dig själv. Eventuell flytt kan bli aktuell, och i så fall ligger detta nog redan och gror i bakhuvudet när året börjar. Denna förändring på hemmaplan har inte sällan att göra med en relation eller en tillökning, och i slutet av maj kan det hända rätt mycket kring detta. Vad gäller hälsa så är det bara ett holistiskt tänkande som gäller. Det är nämligen den avgörande frågan detta år: hur mår du? Så länge du vågar ställa dig själv den och verkligen svara, är du på god väg.

Året som gick: Fiskarnas Spotify-playlist 2020

Fler inlägg på bloggen

Eller se
arkivet

Kommentera inlägget

×
Hej! Undrar du hur astrologi funkar egentligen? Läs mer här!